Reklama
 
Blog | Kryštof Duda

Český lev vs. Oscar: Souboj, který dopadl tak, jak všichni čekali

V poslední době proběhlo na České televizi předávání jak Oscarů, tak i Českých lvů, ačkoliv by se to podle délky mohlo zdát, tyto pořady si nejsou rovnocenné, České lvy se totiž Oscarům podobají asi stejně, jako se soška Českého lva podobá lvovi.

Paralel lze ale najít hodně, například stejně jako Oscary i Čeští lvi měli loni vlastní rasový problém, i když poněkud obráceně, zatímco v Americe se zvedla vlna nevole poté, co nebyli na cenu nominovaní žádní černoši, v Česku se někteří lidé rozčílili poté, co vyhrál sedm lvů film Cesta ven, ve kterém hráli Romové, což jsou čeští černoši. Češi však tento problém na rozdíl od svých amerických kolegů vyřešili a žádný další film s Romy se nenatočil, logicky proto nemohl být nominován. Kulturu jsme tedy ochránili, aspoň tedy do té doby, než přijdou „islamisti“, kterým to ale naštěstí Stanislav Milota točit nebude.

Pokud se vám třeba zdálo, že trapnější, než mimoni na Oscarech nic být nemůže, chvíle kdy začal sbor zpívat „Proč bychom se netěšili“ vás jistě vyvedla z omylu. Celá scénka pravděpodobně sloužila k prodloužení už tak příliš dlouhého večera a k odehnání diváků, kteří si mysleli, že se ještě stane něco zajímavého… nestalo.

Další podobností je vypořádání se s problémy, které obě akademie mají, moderátor Chris Rock si celý večer dělal legraci z faktu, že na vysněného Oscara nebyl nominován žádný černoch (tak moc, že si nejsem jistý, jestli vůbec mluvil o něčem jiném) a moderátorka Lucie Výborná zase na konci „Proč bychom se netěšili“ vystřelila z konfety, aby nám připomněla, že České lvy pořádají lidé, kteří nepoznají Jima Carryeho.

Jediné co by snad mohlo Českým lvům pomoci je komentář Tomáše Baldýnského, Saši Michailidise a Františka Fuky, i když by pak asi překáželi Leoši Marešovi ve sledování „show“.

Na závěr bych rád dodal, že chápu, že možná není fér srovnávat ceny, na které je nominovaný Tomáš Magnusek s cenami, na které je nominovaný Quentin Tarantino, ale myslím, že bychom po České televizi měli žádat více, než ceny předávané vědci lidem, kteří ani neví, za co tu cenu vlastně dostali.

Reklama